הפיזיולוגיה של מתח : כיצד הוא תורם לעייפות?

הפיזיולוגיה של מתח : מתח הוא חלק בלתי נמנע מהחיים, והשפעתו על הגוף היא מרחיקת לכת. כאשר אנו חווים מתח, בין אם זה בגלל לחצים בעבודה, קשיים כלכליים או בעיות במערכות יחסים, הגוף שלנו מגיב בסדרה של תגובות פיזיולוגיות. תגובות אלו נועדו לעזור לנו להתמודד עם האיום הנתפס, אך כאשר מתח הופך לכרוני או מכריע, הוא עלול לגבות מחיר מהרווחה הפיזית והנפשית שלנו. אחת ההשפעות הנפוצות ביותר של מתח היא עייפות.

כאשר אנו לחוצים, הגוף שלנו משחרר הורמוני לחץ כמו קורטיזול ואדרנלין. הורמונים אלו מפעילים את תגובת "הילחם או ברח", ומכינים את הגוף להתעמת עם גורם הלחץ או לברוח ממנו. תגובה זו מגבירה את קצב הלב, לחץ הדם ורמות הסוכר בדם, ומספקת לגוף גל של אנרגיה. עם זאת, אם הלחץ נמשך, שחרור מתמיד של הורמוני לחץ עלול להוביל לתשישות ועייפות.

בנוסף, מתח יכול לשבש את דפוסי השינה, ולהוביל לשינה באיכות ירודה או אפילו לנדודי שינה. חוסר שינה משקמת זה תורם עוד יותר לעייפות. יתר על כן, מתח כרוני יכול להשפיע על מערכת החיסון, מה שהופך אותנו רגישים יותר למחלות וזיהומים. כאשר הגוף נלחם כל הזמן בזיהומים או מתמודד עם דלקות, הוא דורש יותר אנרגיה, ומשאיר אותנו סחוטים ועייפים.

יתר על כן, מתח יכול להשפיע גם על הרגלי האכילה שלנו. אנשים מסוימים עשויים לפנות למזונות מנחמים או לאכול יותר מדי כדרך להתמודד עם לחץ, בעוד שאחרים עלולים לאבד לגמרי את התיאבון. שני הקצוות עלולים להוביל לחוסר איזון תזונתי, שיכול להשפיע על רמות האנרגיה ולתרום לעייפות.

"סטרס הוא לא מה שקורה לנו. זה התגובה שלנו למה שקורה. ותגובה היא משהו שאנחנו יכולים לבחור." – מורין קילורן

הציטוט של מורין קילורן מדגיש היבט מהותי של לחץ:
התגובה שלנו אליו. אמנם איננו יכולים לשלוט באירועים הגורמים ללחץ בחיינו, אך יש לנו את הכוח לבחור כיצד נגיב אליהם. פרספקטיבה זו חיונית בהבנת השפעת הלחץ על הגוף שלנו, במיוחד במונחים של עייפות.

  • כוחה של התפיסה:
    לתפיסה שלנו יש תפקיד משמעותי באופן שבו אנו חווים מתח. שני אנשים המתמודדים עם אותה סיטואציה מאתגרת עשויים להגיב אחרת בהתבסס על תפיסתם את האירוע. אם אנו רואים את הלחץ כמכריע ובלתי עביר, הוא יכול לתרום לתחושת חוסר אונים ועייפות. עם זאת, אם ננסח מחדש את הלחץ כחלק נורמלי מהחיים ונראה בו הזדמנות לצמיחה וחוסן, נוכל לבחור בתגובה אדפטיבית יותר שממזערת את ההשפעות השליליות שלו על רמות האנרגיה שלנו.
  • חשיבה ואסטרטגיות התמודדות:
    גם הלך הרוח ואסטרטגיות ההתמודדות שלנו משפיעות על התגובה שלנו ללחץ. אימוץ חשיבה חיובית והתמקדות בפתרונות במקום להתעכב על בעיות יכולים לעזור להפחית מתח ולמנוע את השפעותיו המנקזות על הגוף. עיסוק במנגנוני התמודדות בריאים, כגון פעילות גופנית, מיינדפולנס וחיפוש תמיכה מאחרים, יכול גם לתרום לתגובה נמרצת וגמישה יותר ללחץ.
  • בניית חוסן רגשי:
    לחוסן רגשי תפקיד חיוני בטיפול במתח והשפעתו על עייפות. פיתוח חוסן רגשי כרוך בטיפוח מיומנויות כגון מודעות עצמית, ויסות רגשי ויכולת להסתגל לשינוי. על ידי בניית חוסן רגשי, נוכל לנהל טוב יותר את הלחץ ולבחור בתגובות המקדמות רווחה וממזערות עייפות.

מתח כלכלי ועייפות: האם יש קשר ישיר?

ללחץ כלכלי יכול להיות השפעה עמוקה על הרווחה הפיזית והנפשית שלנו, כולל לתרום לעייפות. דאגות כלכליות, חוסר ביטחון תעסוקתי והלחץ לעמוד בהתחייבויות כלכליות עלולים ליצור מצב מתמיד של דאגה וחרדה, מה שמוביל לתשישות ועייפות.

הקשר בין מתח כלכלי לעייפות הוא רב פנים. קשיים כלכליים יכולים להוביל להפרעות שינה מכיוון שאנשים עלולים למצוא את עצמם כל הזמן דואגים לכסף, מה שמקשה על הירגעות ועל שנת לילה רגועה. יתרה מכך, הלחץ של חוסר יציבות כלכלית יכול להתבטא גם פיזית, להוביל למתח, כאבי ראש וכאבי שרירים, כולם תורמים לתחושות עייפות.

בנוסף, לחץ כלכלי יכול להשפיע על היכולת שלנו לשמור על אורח חיים בריא. אילוצים פיננסיים עשויים להגביל את הגישה למזון מזין, שירותי בריאות ופעילויות פנאי המקדמות רווחה גופנית ונפשית. זה יכול לגרום לתזונה לקויה, ירידה בפעילות הגופנית וסיכון מוגבר לפתח מצבים כרוניים, כל אלו תורמים לעייפות.

יתר על כן, מתח כלכלי יכול להשפיע על הבריאות הנפשית שלנו, ולהוביל למצבים כמו חרדה ודיכאון, הידועים כגורמים לעייפות. הדאגה והלחץ המתמידים הקשורים לקשיים כלכליים עלולים לגבות מחיר ממצבנו הרגשי, לרוקן את האנרגיה שלנו ולהפוך אותו למאתגר להתמקד ולעסוק בפעילויות יומיומיות.

האם מתח חברתי יכול להיות אשם שקט לעייפות המתמדת

מתח חברתי, כמו קונפליקטים בין אישיים, לחצים חברתיים ותחושות בידוד, אכן יכולים להיות אשם שקט לעייפות מתמדת. האינטראקציות החברתיות ומערכות היחסים שלנו ממלאות תפקיד משמעותי ברווחה הכללית שלנו, וכאשר קשרים אלו הופכים למקור ללחץ, זה יכול להשפיע עמוקות על רמות האנרגיה שלנו. כאן יש לעיסוי רפואי המון יתרונות ולא רק השפעה על השרירים אלא גם על ההרגשה הכללית שלכם.

ראשית, קונפליקטים בינאישיים וקשיי מערכת יחסים יכולים להיות סוחטים רגשית. ויכוחים מתמידים, בעיות בלתי פתורות ומתח עם חברים, משפחה או עמיתים יכולים לצרוך את האנרגיה המנטלית והרגשית שלנו, ולהשאיר אותנו מותשים ועייפים. האגרה הרגשית של גורמי לחץ חברתיים יכולה לרוקן את מאגרי האנרגיה שלנו, מה שהופך את זה למאתגר לעסוק בפעילויות יומיומיות ולשמור על תחושת חיוניות.

שנית, לחצים חברתיים יכולים לתרום לעייפות. הצורך המתמיד לעמוד בציפיות החברתיות, להשתלב ולהיות מקובל עלול ליצור כמות משמעותית של מתח. בין אם זה הלחץ להצליח מבחינה מקצועית, לשמור על חיי חברה תוססים או לדבוק בסטנדרטים חברתיים מסוימים, משקלן של הציפיות הללו יכול להיות מכריע, ולהוביל ללחץ ותשישות כרונית.

לבסוף, תחושות של בידוד ובדידות יכולות להשפיע עמוקות על רמות האנרגיה שלנו. בני אדם הם יצורים חברתיים, וכאשר חסרים לנו קשרים משמעותיים או מערכת תמיכה, זה יכול לגרום לתחושות של ריקנות ועייפות שהם חלק בלתי נפרד של הפיזיולוגיה של מתח. היעדר תמיכה חברתית יכול להחמיר את רמות הלחץ, להקשות על ההתמודדות עם אתגרים יומיומיים ולהשאיר אותנו מרוקנים.

האם יש קשר בין חוסר האנרגיה של הגוף למה שקורה בחוץ?

"אני לא מבינה מה יש לי, למה אני כל כך חלשה?"

"מה קורה לגוף שלי, הוא ממש בוגד בי"

"אין לי אנרגיה לכלום, אני מותש"

ההרגשה הזאת שרובנו מרגישים בחודשים האחרונים ובחודש האחרון בפרט,

משפיעה על המצב הנפשי והפיזי של הגוף. 

כאשר הורמון הסטרס (קורטיזול) בעודף או בחוסר הגוף כואב פיזית ועייף

כאבי גב, שרירים, מיגרנות, חוסר נוחות ועוד הם האיתותים של הגוף. 

המתח הכלכלי, הפוליטי, השיח הציבורי, החום המתיש, החופש הגדול

הכל ביחד יוצר עומס פיזי ונפשי. 

איך עיסוי יכול לשפר את המצב? 

ראשית לשריין שעה ביומן עבור עצמך – מעלה חיוך וציפיה. יש למה לחכות.

להעביר את הנייד למצב טיסה – משחרר

לנוח שעה בחדר טיפולים נעים ולקבל עיסוי, שחרור שרירים והזרמת דם – הגוף שמח

לשתות את כוס המים הקרים שהכינו לכבודך – זה מרווה ומרענן (תשתו מים)

לנשום, להתנתק ולהיות במרכז לשעה אחת – מטעין את הגוף באנרגיה גבוהה. 

עצה אחת ממני:

כשהגוף מאותת לכם – תקשיבו לו

בסך הכל זה פשוט להרגיש טוב, אני פה..

תוכן עניינים

רובנר - קליניקת טיפולים בחיפה
המלצות
שתפו את המאמר

אל תפספסו את סדרות הטיפולים המשתלמות שלנו

5 טיפולים ב8% הנחה
10 טיפולים ב12% הנחה
Call Now Button